UV-C säteily puhdistaa turvallisesti ilmaa, vettä ja pintoja

UV-C laitteiden desinfiointimekanismi perustuu ainoastaan UV lampun tuottamaan säteilyyn

Ei sisällä myrkyllisiä ainesosia

Ei aiheuta bakteerien ja virusten muuntumista vastustuskykyisiksi

Toimii kaikkiin mikro-organismeihin

Toisin kuin kemikaalien käytössä, se ei sisällä myrkyllisiä ainesosia eikä aiheuta bakteerien ja virusten muuntumista resilienteiksi ajan myötä. Juuri tämän vuoksi UV-C valon hyödyntäminen ilman puhdistuksessa on tehokas tapa eliminoida bakteerien ja virusten leviämistä.

UV-C valon huomattava etu on, että sitä vastaan bakteereille tai viruksille ei muodostu vastustusta. UV desinfiointi toimii vaikka bakteerit ja virukset ovat muodostaneet vastustuskyvyn tavanomaisille desinfiointimenetelmille kuten alkoholipohjaisille puhdistusaineille, antibiooteille jne.

UV-C desinfiointi toimii kaikkiin mikro-organismeihin, oli kyseessä sitten esim. E. coli bakteeri, SARS, legionella tai erilaiset homeet.


UV-C säteily toimii tehokkaasti - mutta vain mikäli annos on riittävä

UV-C säteilyn vaikutus perustuu TEHOON JA AIKAAN.  Mitä pidempi altistusaika, sitä tehokkaammin pinta, ilma tai vesi puhdistuu. Jos altistusaika on lyhyt, UV-C tehon pitää olla tarpeeksi riittävä. Tehoa mitataan mWs/ cm² = mJ/cm²

Yleisesti ottaen viruksien yksinkertainen rakenne altistaa ne herkästi UV-C säteilylle ja jo lyhyt säteilyaika ja -teho rikkoo niiden ohuen kuoren. Myös Covid-19 tautia aiheuttava SARS-CoV-2 koronavirus kuuluu tähän kategoriaan. Tämä on todistettu useissa laboratoriotesteissä. 

Homeet ja itiöt vaativat huomattavaasti enemmän tehoa ja altistusaikaa, toisin kuin bakteerit ja virukset ja ovat siten vaikeampia kohteita. UV-C:n teho mikro-organismien deaktivoinnissa perustuu aina niiden saamaan UV annostukseen.

CDC (Centers of Disease Control and Prevention) on suositellut kasvomaskien desinfiointiin käytettäväksi annokseksi 1 J/cm2 ja mahdollisesti useampia desinfiointikertoja. Tämä on kohtalaisen melko iso annos, sillä se vaatii 3mW/cm² säteilyn intensiteetin viiden minuutin ajaksi.


Mitä on UV-C -säteily ?

UV-C säteily on koko UV spektrin lyhimmällä (100-280nm) säteilyn aallonpituuden alueella. Ilmakehän otsonikerros poistaa kaiken tämän alueen säteilyn auringon valosta ennen kuin se saavuttaa maan pinnan. 

Korkeaenerginen UV-C säteily aiheuttaa fotokemiallisen reaktion. Aallonpituudella 253,7nm säteily läpäisee DNA:n kuoren ja riippuen säteilyn annoksesta aiheuttaa sen, ettei bakteeri tai virus voi jakautua tai tuhoaa sen rakenteen. Tämän vuoksi UV-C valo on tehokas estämään bakteerien, virusten, hiivan ja homeiden leviämisen esimerkiksi työskentelypinnoilla. 

Tutkimuksia UV-C säteilyn tehokkuudesta SARS-CoV-2 viruksen tuhoamisessa :

2020, Global Lighting Association, Germicidal UV-C radiation

GLA Germicidal UV-C Irradiation: Sources, Products and Applications.

Details from that study:

The US Centers for Disease Control and Prevention has identified a fluence of 0.5–1.8 J/cm2 to effectively inactivate 99.9% of all tested viruses, including influenza A (H1N1), avian influenza A virus (H5N1), low pathogenic influenza A (H7N9), MERS-CoV, SARS-CoV and many others.

2020, International Ultraviolet Association (IUVA), SARS-CoV-2 UV Dose-response Behavior

IUVA